VH_Q125_article hero_salmon bagel_1322x562.jpg

Kolesterol

Kolesterol är ett fettämne som finns i alla kroppens celler och är nödvändigt för att bygga celler och producera vissa hormoner. Att förstå kolesterol och hur vi kan kontrollera kolesterolvärden är viktigt för att upprätthålla god hälsa.

Vad är kolesterol? 

Kolesterol är en fettliknande substans vi människor har i kroppen, som är nödvändig bland annat för att bygga celler. Kolesterol ger cellerna stabilitet och fungerar som en byggsten för sammansmältningen av hormoner och gallsyror, som hjälper oss att smälta fetter. 

Kolesterol bildas främst i levern men kan också komma från maten vi äter.  

Kroppen har ett eget transportsystem för att säkerställa att kolesterolnivåerna fortsätter att vara i balans. Kolesterol packas i små paket som kallas lipoproteiner, som består av en blandning av fett och protein. Dessa paket transporterar kolesterolet genom blodomloppet till kroppens celler. Om det finns kolesterol som inte används, plockas det upp och förs tillbaka till levern för återvinning. 

Denna process kan störas av flera faktorer, såsom en ohälsosam kost och livsstil. Dessutom blir processen mindre effektiv när vi åldras. 

LDL- och HDL-kolesterol

Det finns två huvudtyper av kolesterol:

  • LDL (lågdensitetslipoprotein) – kallas ofta ”det onda kolesterolet”. Det är viktigt att se till att LDL-kolesterolet inte är för högt, eftersom en hög nivå i blodet kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. 
  • HDL – kallas ”bra kolesterol” eller ”det goda kolesterolet”. HDL kolesterol hjälper till att transportera bort det dåliga kolesterolet och skyddar hjärtat*. 

Vad är högt kolesterol? 

Högt kolesterol innebär att man har höga nivåer av det så kallade ”dåliga” eller ”onda” kolesterolet LDL. För höga nivåer av LDL-kolesterol kan orsaka blockeringar i blodkärlen och därmed öka risken för hjärt- kärlsjukdomar.  

Symptom på högt kolesterol

Tyvärr finns det inga symptom på högt kolesterol som man kan känna av. Symptomen kommer först när man drabbas av sjukdom, en risk vid högt kolesterol. Man kan därför leva med högt kolesterol under lång tid utan att märka några tydliga symptom. Det är därför extra viktigt att regelbundet kontrollera sina värden, speciellt om man är över 40 år eller har en familjehistoria med högt kolesterol. 

Vad beror högt kolesterol på? 

Högt kolesterol, eller hyperkolesterolemi, kan bero på flera faktorer, så som gener. Men risken att få för högt kolesterol är framför allt sammankopplad med livsstil, som till exempel för mycket stillasittande, stress och genom det vi äter. En ohälsosam kost bestående av för mycket av vissa typer av livsmedel som är rika på mättade fetter och transfetter kan höja kolesterolnivån, till exempel rött kött, smör, ost, grädde och chips. Även kön och ålder kan påverka ditt kolesterolvärde. Män över 45 år och kvinnor efter klimakteriet har oftast högre risk att få höga kolesterolvärden.

Ett specifikt tillstånd som kallas familjär hyperkolesterolemi (FH) orsakas av ärvda genetiska mutationer som påverkar hur kroppen hanterar kolesterol. Personer med FH har ofta mycket höga nivåer av LDL-kolesterol (det “onda” kolesterolet) redan från ung ålder. 

Hur kosten påverkar kolesterolvärdet 

En kost bestående av fleromättade fetter, som fet fisk och vegetabilisk olja, och mindre av mättat fett som kött, charkprodukter och mejeriprodukter med hög fetthalt, är viktigt för kolesterolbalansen.  

Frukt och grönsaker är näringsrik mat som bör ingå i en hälsosam kost. Livsmedelsverket rekommenderar allmänt 500 gram om dagen, något som kan vara bra att tänka på som ett riktmärke.

Varför är högt kolesterol farligt? 

Problemet med kolesterol uppstår när kolesterolnivån blir för hög. Ett högt kolesterolvärde, det vill säga en för hög nivå av LDL-kolesterol, kan leda till att det samlas fett på väggarna i blodkärlen och orsaka blockeringar, något som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Ett högt kolesterolvärde är därmed en riskfaktor för olika typer av hjärt- och kärlsjukdomar.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det också finns andra faktorer som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.

Normalvärde för kolesterol

Vad som är ett hälsosamt kolesterolvärde beror på ålder, risk för hjärtsjukdom, hälsotillstånd och andra faktorer. 

Enligt rekommendationerna bör det totala kolesterolvärdet vara under 5 mmol/l.​ 

Det idealiska värdet för LDL-kolesterol är mindre än 3 mmol/l hos friska vuxna. För personer med hög risk för sjukdom bör värdet vara under 1,8 mmol/l, och för dem med hjärt-kärlsjukdom är målet under 1,4 mmol/l.​ 

Målnvärdet för HDL-kolesterol är 1,2 mmol/l för kvinnor och 1,0 mmol/l för män.​ 

Hur tar jag reda på mina kolesterolvärden? 

Som en del av att ta hand om din hälsa generellt, och din hjärthälsa specifikt, är det viktigt att undersöka dina kolesterolnivåer. Detta kan göras vid ett blodprov på till exempel vårdcentralen, i samråd med din läkare. Resultaten av provet visar dina nivåer av både LDL-kolesterol (det dåliga kolesterolet) och HDL-kolesterol (det bra kolesterolet) och ger en analys av om du behöver ändra något i dina levnadsvanor för att förbättra dina kolesterolvärden.  

Sänka kolesterolvärdet 

Att sänka sina kolesterolvärden är vanligtvis en långsiktig process som ofta kräver en förändring av levnadsvanor, ibland i kombination med mediciner.

Livsstilsförändringar 
Ett första steg i att behandla ett högt kolesterolvärde handlar ofta om livsstilsförändringar. Först och främst brukar det handla om kost och motion. Man uppmuntras att äta nyttigt och näringsrikt samtidigt som man ska försöka få in mer motion i vardagen, som att röra sig mer generellt men även någon form av regelbunden träning.  

Läkemedel 
I tillägg till livsstilsförändringar används även mediciner för högt kolesterol. Det vanligaste läkemedlet kallas statiner. Statiner hämmar produktionen av kolesterol i levern och på så sätt även produktionen av det onda LDL-kolesterolet.  

Som de flesta läkemedel har statiner biverkningar. Exempel på biverkningar som kan förekomma är värk, ömhet och kramp i muskler. Även magrelaterade biverkningar som magsmärtor, illamående eller förstoppning kan förekomma. 

Andra produkter

Exempel på produkter för att komplettera kost- och livsstilsändringar för att sänka kolesterolet är bland annat produkter som innehåller växtsteroler. Växtsteroler finns bland annat i vegetabiliska oljor, nötter, frön och vissa frukter och grönsaker. 1,5 till 3 gram växtsteroler per dag har visat sig sänka kolesterolhalten i blodet.*

Hur förebyggs högt kolesterol? 

För att förebygga högt kolesterol och därmed undvika risken för hjärt- och kärlsjukdomar är det viktigt att ha en hälsosam livsstil. 

Här är några tips: 

  • Kost: Ät en hälsosam kost med livsmedel rika på fibrer och andra viktiga näringsämnen som vitaminer och mineraler. Frukt och grönsaker är en viktig del av en hälsosam kost. Mättade fetter och transfetter bör undvikas. 
  • Motion: Det är viktigt att röra sig och ha någon form för regelbunden fysisk aktivitet. 
  • Rökning: Undvik rökning, eftersom det kan bidra till höga kolesterolnivåer. 
  • Vikt: Att upprätthålla en hälsosam vikt är viktigt. Övervikt och fetma kan påverka kolesterolnivåerna negativt. 
  • Alkohol: Undvik överdrivet intag av alkohol, eftersom det kan öka kolesterolnivån.  

* Växtsteroler har visat sig sänka/reducera kolesterolhalten i blodet. En hög kolesterolhalt är en riskfaktor för kranskärlssjukdom. Gynnsam effekt uppnås vid ett dagligt intag på 1,5-3 g växtsteroler. Det finns flera riskfaktorer för kranskärlssjukdom. Att sänka kolesterolnivån kan, men behöver inte ha en gynnsam effekt.

 

Prova VitaeHeart idag

Prova VitaeHeart till ett extra förmånligt introduktionserbjudande!

  • Första paketet för endast 159 kr inkl. porto (ord.pris 274 kr). Förbrukning för 3 veckor.
  • Du får sedan leverans med 2 paket var 6:e vecka (449 kr + porto 49 kr)
  • Avsluta leveranserna när du vill​ - vi har ingen bindings- eller uppsägningstid

Ta kontroll över ditt kolesterol redan idag – beställ VitaeHeart och börja din resa mot bättre hjärthälsa.